BIL MED ANHÆNGER / B/E TRAILER KØREKORT

Reglerne for trailerkørekort

Bestemmelserne om trailerkørekort vedrører person- og varebiler med en tilladt totalvægt indtil 3.500 kg, sammen med påhængskøretøjer med en tilladt totalvægt på mere end 750 kg.

Når du har almindeligt kørekort, må du køre med et påhængskøretøj med en totalvægt over 750 kg. Men der er to betingelser, som skal være opfyldt.

Reglen om bilens egenvægt + 50 kg**
Reglen om egenvægt + 50 kg** angår primært små og mellemstore biler. Bilens egenvægt + 50 kg** skal være større eller lig med:
  • Den maksimale påhængsvognsvægt med bremser i følge bilens registreringsattest
Eller
  • Påhængskøretøjets totalvægt i følge påhængskøretøjets registreringsattest.
Reglen om en samlet totalvægt på max 3.500 kg
Reglen om, at køretøj og påhængskøretøjs samlede totalvægt ikke må overstige 3.500 kg, angår primært biler med en totalvægt på over 2.000 kg. Altså store varebiler og mange firehjulstrækkere. Den samlede totalvægt for bil og påhængskøretøj må max være 3.500 kg. Den samlede totalvægt er bilen og påhængskøretøjets totalvægte lagt sammen
  • Bilens totalvægt står i bilens registreringsattest
  • Påhængskøretøjets totalvægt står som den maksimale påhængsvognsvægt med bremser i bilens registreringsattest og som totalvægt i påhængskøretøjets registreringsattest. Tallet varierer, men du tager som hovedregel det største.

Kørekort B eller B/E
Det handler om papirarbejde, når du skal finde ud af, om et almindeligt kørekort kategori B er nok.

Glem alt om last på påhængskøretøjet, før du har regnet på det ved at se på vægtangivelserne på hhv. bilens og påhængskøretøjets registreringsattest.

Eksempel

Hvis bilens registreringsattest fortæller at påhængskøretøjets maksimale totalvægt er 1.200 kg, og bilens egenvægt + 50 kg** er 1.250 kg, ja så kan du køre med et almindeligt kørekort Kategori B.

Når reglen er opfyldt, betyder det også, at du kan køre med et påhængskøretøj, som har en totalvægt på f.eks. 1.500 kg. For det fremgår af bilens registreringsattest, at bilen maksimalt må trække 1.200 kg. Men det betyder så samtidigt, at påhængskøretøjets egenvægt + last ikke må overstige 1.200 kg

** På nogle nyere registreringsattester fremgår egenvægt ikke. I stedet fremgår Køreklar vægt.

I disse tilfælde skal du for bilen benytte køreklar vægt minus 75 kg - i stedet for egenvægt + 50. kg. For traileren skal du benytte køreklar vægt, hvis ikke egenvægt fremgår.


Skal jeg bruge kørekort B eller B/E?

Find bilens registreringsattest og tallene for påhængskøretøjets totalvægt og egenvægt. Så kan du beregne, om du skal have kørekort B eller B/E.

Det er totalvægten, som bestemmer, om du skal have et almindeligt kørekort eller en trailerkørekort. Har dit køretøj en totalvægt på op til 3.500 kg, skal du måske have et trailerkørekort, hvis dit påhængskøretøj har en totalvægt på over 750 kg. Trailerkørekortet er kategori B/E.

Man kan bl.a. på sikkertrafik.dk udregne om du kan koble din trailer med din bil og kun have et alm. kørekort.


BIL KØREKORT
BIL MED ANHÆNGER
GENERHVERV KØREKORT
TAXI KØREKORT
TAXIVOGNMAND
MOTERCYKEL KØREKORT
LASTVOGN KØREKORT